Συμβουλές

«Κόλπα» κατά της κακοσμίας:

Αν έχετε φάει σκόρδο μασουλίστε κόκκους καφέ ή γλυκάνισο ή κύμινο ή μαϊντανό, βασιλικό ή ασπιρίνη. Επίσης, μπορείτε να μασουλίσετε νωπό σέλινο ή γαρύφαλλο και κανέλα. Μπορείτε, ακόμη, να πιείτε ένα ποτήρι ολόπαχο γάλα ή ένα ποτήρι κρύο νερό με στυμμένο χυμό λεμονιού, ή να φάτε μήλα ή σπανάκι. Μπορείτε, τέλος, να φάτε ξηρά δαμάσκηνα ή αγκινάρες.

«Σκόρδο… συμβουλές»:



-Αν θέλετε να δώσετε ευωδία σκόρδου στη σαλάτα σας, τρίψτε 2-3 σκελίδες σκόρδου στην ξύλινη σαλατιέρα σας.

-Ο καλύτερος τρόπος, για να καθαρίσετε σκόρδο, είναι να το σπάσετε μαλακά με την πίεση του χεριού σας και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

-Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο σκόρδο. Σκόρδο σε μορφή σκόνης δίνει συνήθως ταγγισμένη επίγευση. -Η σπιρτάδα του σκόρδου ελαττώνεται, όταν αυτό μαγειρεύεται.

-Μπορείτε να σερβίρετε σαν γαρνιτούρα το σκόρδο μαγειρεύοντάς το σε χαμηλή φωτιά.

-Όταν τηγανίζετε σκόρδο, μην αφήνετε να παίρνει χρώμα καφετί.

-Το άρωμα του σκόρδου γίνεται εντονότερο, όταν λιώνετε τις σκελίδες του.

-Όταν βάζετε σκόρδο στο φαγητό, να έχετε στο νου σας τυχόν αντίδραση των καλεσμένων σας!

«Σκόρδο για τους κάλους των ποδιών»:



Βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε το αλουμινόχαρτο, όσο είναι ζεστό, πάνω στο σημείο που μας ενοχλεί και δένουμε με μια γάζα. Αφήνουμε το σκόρδο όλη νύχτα, το πρωί ο κάλος θα έχει μαλακώσει ή θα έχει αποκολληθεί.

«Για το ‘μάτι’ και την κακοδαιμονία» της λαϊκής παράδοσης:



Στην Ελλάδα (αλλά και στην Κίνα και στο Ισραήλ) το σκόρδο θεωρείται ως αποτρεπτικό κατά της βασκανίας, γι' αυτό και ανέκαθεν το κρεμούσαν ως φυλαχτό σε ζώα, πρόσωπα ή πράγματα. Οι βυζαντινές πατρίκιες κρεμούσαν στο λαιμό τους σκόρδο, κρεμμύδι και άλλα μικροπράγματα στην κλωστή του «Μάρτη» (ως γνωστόν ο Μάρτιος θεωρείται ‘ιδιότροπος’ μήνας για την αστάθειά του). Παλαιότερα, τοποθετούσαν σκόρδα κάτω από το προσκέφαλο της λεχώνας και στο νεογέννητο βρέφος να μην βασκαθούν. Ακόμη, έθαβαν στην άκρη του χωραφιού ρόδι για την καρποφορία και σκόρδο για το βάσκαμα, αλλά και κρεμούσαν σκόρδα στα σπίτια, για να αποτρέψουν την κακοδαιμονία και την κακογλωσσιά.

Οι νεράιδες και οι βρικόλακες αποφεύγανε τη μυρουδιά του σκόρδου. Όχι μόνον τα ξωτικά, αλλά και οι σκορπιοί και τα φίδια αποφεύγουνε την οσμή του σκόρδου. Γι’ αυτό το καλοκαίρι που οι οδοιπόροι διανυκτέρευαν στο ύπαιθρο, φρόντιζαν πριν πέσουν για ύπνο, να κοπανίσουν ολόγυρα στα στρωσίδια του πάνω σε πέτρες λίγο σκόρδο.

Σήμερα, την ημέρα της πρωτομαγιάς πολλοί συνηθίζουν επίτηδες να τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού.

Στα τέλη του 2012 έφτασε η είδηση ότι οι κάτοικοι του χωριού Ζαρόζγιε στη Σερβία έχασαν τον ύπνο τους. Τρόμος κατέλαβε τους κατοίκους, όταν κατέρρευσε εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης, ένας παλιός αλευρόμυλος. Σύμφωνα με την παράδοση, στον μύλο κατοικούσε ένας βρικόλακας, ο οποίος έπινε το αίμα όσων έκαναν την ατυχή επιλογή να πάνε εκεί για να αλέσουν. Πολλοί πιστεύουν ότι η κατάρρευση του μύλου απελευθέρωσε τον βρικόλακα Σάβα Σαβάνοβιτς, ο οποίος θα κυνηγήσει τους κατοίκους του χωριού, επειδή άφησαν το σπίτι του να καταστραφεί. Ο δήμαρχος δήλωσε: «Ο κόσμος ανησυχεί, γιατί όλοι ξέρουν τον θρύλο του βρικόλακα. Τώρα φοβόμαστε επειδή είναι πλέον άστεγος και αναζητεί νέο μέρος για να μείνει και, πιθανότατα, νέα θύματα» καλώντας τους κατοίκους να κρεμάσουν, εκτός από τα σκόρδα, και σταυρούς στα προσκέφαλα των κρεβατιών.

Μαζί με το χώμα, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό, το σκόρδο είναι το πέμπτο στοιχείο της φύσης στη ζωή μας. Χωρίς σκόρδο, μπορείτε να νοστιμίσετε, φίλοι μου;!

Color Options:

Page Templates: